R.W.P. de Vries jr.

Uit ewmagazinewiki.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Reinier Willem Petrus de Vries jr., geboren op 3 maart 1874 in Amsterdam, overleden op 27 mei 1952 in Hilversum. De Vries is redacteur van Elsevier’s van 1906 tot 1930.

Reinier de Vries is, uitgezonderd hoofdredacteur Herman Robbers, het langst als redacteur aan Elsevier’s verbonden geweest. Gedurende vele jaren vormen Robbers en De Vries samen de redactie van het blad. De Vries combineert zijn redacteurschap met schilderen en met tekenles aan de hbs in Hilversum (van 1913 tot 1935). Van 1890 tot 1895 is hij zelf leerling, aan de in het Rijksmuseum gevestigde Rijks Normaalschool voor Teekenonderwijzers in Amsterdam, waar hij zijn mo tekenen behaalt.

Als redacteur is De Vries – zoon van de gelijknamige kunsthandelaar, vandaar het ‘jr.’ achter zijn naam – verantwoordelijk voor de illustraties in het blad en vooral voor de artikelen over beeldende kunst en andere kunstvormen. Hij neemt ook de kunstkritiek voor zijn rekening. De Vries is veelzijdig. Voor Elsevier’s schrijft hij over zeer uiteenlopende onderwerpen als de kunstenaar G.W. Dijsselhof (1866-1924), batiktechniek, Deens aardewerk en Russisch ballet. Als hij per 1 januari 1930 vertrekt en wordt opgevolgd door W. Jos. de Gruyter, is dat voor kranten als het Algemeen Handelsblad aanleiding genoeg hierover te berichten.

Als kunstenaar maakt De Vries vooral portretten, landschappen, stillevens, stadsgezichten en afbeeldingen van dieren. Ook is hij actief als ontwerper van boeken en affiches, en als auteur van boeken over kunst en kunstenaars. Hij staat bekend als de leraar van Bernard Laurens Kruijne, Tijmen Moll en Johannes Oud.