Joan Berg

Uit ewmagazinewiki.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Joan Frans Berg

Functie: Illustrator
Periode: 1891 tot 1898
Titel: Jonkheer
Voornaam: Joan Frans
Achternaam: Berg
Geboortedatum: 3 juni 1851
Geboorteplaats: Amsterdam
Overleden op: 13 augustus 1935
Overleden te : ’s-Graveland
Twitter :
Facebook :
LinkedIn :

Jonkheer Joan Frans Berg, geboren op 3 juni 1851 in Amsterdam, overleden op 13 augustus 1935 in ’s-Graveland. Berg is illustrator bij Elsevier’s van 1891 tot 1898.

Bij de oprichting van Elsevier’s vraagt Jacs Robbers maar liefst drie kunstschilders om als illustrator zitting te nemen in de redactie: Jan Hoynck van Papendrecht, Frederik Hendrik Kaemmerer en Joan Berg. Jonkheer Berg is de minst bekende van deze drie. Al op zeventienjarige leeftijd gaat Berg naar Antwerpen om aan de kunstacademie aldaar tekencursussen te volgen. Terug in Amsterdam neemt hij schilderlessen bij P.F. Greive, een in die tijd zeer geacht schilder die is gespecialiseerd in visserstaferelen. Ook als docent heeft Greive een goede naam. Een van zijn andere leerlingen is August Allebé, met wie Berg bevriend raakt.

Op 1 oktober 1874 trouwt Berg met Henriëtte Louise Antoinette Waldorp (1853-1928). Hij verblijft vanaf begin jaren tachtig langdurig in Parijs, terwijl zijn gezin in Nederland achterblijft. Als kunstenaar voegt hij zich vooral naar de schilderconventies van zijn tijd.

Johannes Tielrooy: "Joan Berg was nogal een flodderaar"

Over het leven van Berg is niet zo veel bekend. De waardering binnen de redactie van Elsevier’s voor zijn werk lijkt niet heel erg groot te zijn geweest, zo mag blijken uit het feit dat hij als enige van de redacteuren-illustratoren niet de eer krijgt om illustraties bij een hoofdartikel te maken. Toch blijft hij vanuit Parijs negen jaar aan als illustrator. Later schrijft Johannes Tielrooy in Een vijftigjarige: Elsevier’s Maandschrift dat Berg ‘nogal een flodderaar moet zijn geweest’. Na de Eerste Wereldoorlog keert Berg terug naar Nederland.