Bonaventura

Uit ewmagazinewiki.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bonaventura was tot 1997 de naam van de uitgever van weekblad Elsevier.

Geschiedenis

Bonaventura is in de oorlogsjaren speciaal opgericht om Elsevier na de oorlog als weekblad te kunnen uitgeven. Als officiële oprichtingsdatum wordt wel 11 december 1945 genoemd (ten overstaan van notaris J. Brants), maar de naam circuleerde al eerder. De oprichters van Elsevier wilden om het weekblad te kunnen uitgeven een aparte uitgeverij beginnen, om te voorkomen dat het moederbedrijf, Elseviers Uitgeef-Maatschappij, risico zou lopen. Bonaventura komt als naam voor in het uitgeefgeslacht Elzevir en betekent in het Latijn ‘goede toekomst’.

Uitgaven

Tot 1956 is de uitgave van Elsevier de enige activiteit van Bonaventura. In dat jaar besluit de directie dat Bonaventura haar basis moet verbreden en neemt ze Moorman’s Periodieke Pers over, dat is opgericht door Jacob Moorman (1884-1969). En er verschijnen dat jaar twee boeken: De Belastingalmanak en het beroepskeuzeboekje Wat moet mijn zoon of dochter worden? In de daaropvolgende jaren koopt Bonaventura bestaande bladen, zoals Elegance in 1958, de Haagse Post in 1966, en Tussen de Rails in 1967. Maar Bonaventura creëert ook zelf nieuwe titels, zoals in 1970 het Financieel Economisch Magazine (later FEM/DeWeek en FEM Business). In 1981 neemt Bonaventura Autovisie, OOR en Hitkrant over, en in 1984 Beleggers Belangen.

Nieuwe naam

In 1997 fuseert Bonaventura met Misset, een dochteronderneming van hetzelfde concern. Ze gaan samen verder onder de naam Elsevier bedrijfsinformatie.