Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuwe pagina aangemaakt met ''''''In den beginne was het woord''''' is de titel van een van een schilderij van Eppo Doeve, dat hij in 1952 maakte voor het kantoor van de redactie van ''El...'
'''''In den beginne was het woord''''' is de titel van een van een schilderij van [[Eppo Doeve]], dat hij in 1952 maakte voor het kantoor van de redactie van ''[[Elsevier]]'' in de [[Adressen|Spuistraat]] in Amsterdam.

==Voorstelling==
Het schilderij is een allegorische voorstelling van het vrije woord. In het midden zweeft een Jezusfiguur met de tekst ‘In den beginne was het woord’ uit het Bijbelboek Johannes I. Er omheen staan afbeeldingen die te maken hebben met verhalen, mythes en fabels, waaronder [http://nl.wikipedia.org/wiki/Alice%27s_Adventures_in_Wonderland Alice in Wonderland], [http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Bremer_stadsmuzikanten De Bremer stadsmuzikanten], [http://nl.wikipedia.org/wiki/Hamlet Hamlet] en [https://nl.wikipedia.org/wiki/Don_Quichot_(boek) Don Quichote].

==Techniek en omvang==
De hele afbeelding is geschilderd in de zwierige, sjabloonachtige stijl van alleskunner Doeve op zes houten panelen, met een totale omvang van 290 x 110 cm.

==Locaties==
Doeve maakte het paneel in 1952 voor het kantoor van de Elsevier-redactie in de Spuistraat in Amsterdam. Het verhuisde steeds mee als de redactie een nieuwe locatie kreeg toegewezen. Tot de jaren tien van de eenentwintigste eeuw hing het in het restaurant van de Amsterdamse vestiging van uitgeefgigant [[Reed Elsevier]], tegenwoordig [[Relx]] aan de [[Adres|Radarweg]] in Amsterdam. In augustus 2015 is het geschonken aan het [http://persmuseum.nl/ Persmuseum] in Amsterdam ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het weekblad in oktober van dat jaar.

==Zie ook==
* [http://persmuseum.nl/elsevier-schenkt-persmuseum-prachtig-groot-paneel-van-doeve/ Elsevier schenkt Doeve aan Persmuseum]
* [http://www.eppodoeve.nl/ Website over Eppo Doeve]]

[[Varia]]
269

bewerkingen

Navigatiemenu