Jan Brusse

Uit ewmagazinewiki.nl
Versie door JooZtM (overleg | bijdragen) op 19 jan 2022 om 16:31
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jan Bernardus (Jan) Brusse (Rotterdam, 8 juli 1921 – Cannes, 8 juli 1996) was bijna vier decennia lang correspondent en columnist van Elsevier

Frankrijk

Brusse woonde in Parijs, waar hij correspondent werd voor het communistische dagblad De Waarheid en later voor Elsevier. Ook werkte hij voor de radio (Paris vous parle) en later ook de televisie (Hier Parijs, hier Frankrijk, hier Jan Brusse). Hij schreef ook reisgidsen en andere boeken. Zijn eerste bijdrage in Elsevier verscheen op zaterdag 15 mei 1954 op pagina 13 en is getiteld Parijs zien en ...altijd weer terugkomen. <ref>"Parijs zien en ...altijd weer terugkomen" Brusse, Jan | 1954 [1]</ref>

'Qui mal y pense'

Zijn wekelijkse column heette 'Qui mal y pense', dat zich laat vertalen met 'die er kwaad van denkt'. De titel is ontleend aan de Franse spreuk Honi soit qui mal y pense, dat zoveel betekent als ’schande over hem die er kwaad van denkt'. Dit motto is vooral bekend geworden van het motto van een hoge Britse ridderorde, de Orde van de Kousenband.

De eerste column verscheen zonder extra titel in Elsevier van zaterdag 29 juni 1963 op pagina 3 en gaat over het verschil tussen een dronkenman en een alcoholist <ref>"Qui mal y pense" Brusse, Jan | 1963 [2]</ref> . Zijn laatste column, getiteld Sierlijke dagen <ref>"Sierlijke dagen" Brusse, Jan | 1991 [3]</ref> verscheen op 16 november 1991 op pagina 142 en gaat over een verblijf in Nederland. Brusse logeert in een appartement waar panty’s worden verkocht, genaamd Body Sox, dat echter klinkt als Boxy seks. Maar Honi soit qui mal y pense, schande over hem die er kwaad van denkt, besluit Brusse zijn laatste bijdrage aan Elsevier.

Familie

Brusse was een halfbroer van de latere adjunct-hoofdredacteur van Elsevier, Peter Brusse. Zijn vader was de journalist en schrijver Marie Joseph Brusse en zijn moeder de operazangeres Antje Ebes. Het echtpaar kreeg nog twee zonen, de latere acteur Kees Brusse en de cineast Ytzen Brusse. Met Cornélie Weidema kreeg M.J. Brusse ook twee zoons. Naast de genoemde Peter Brusse was dat de latere schilder, beeldhouwer en graficus Mark Brusse. De jong overleden Marie Joseph jr. en architect Henk Brusse zijn geboren tijdens Marie Joseph Brusses eerste huwelijk met Geertruida Visser. Jan Brusses ooms Willy en Jo Brusse waren de eigenaars van W.L. & J. Brusse’s Uitgeversmaatschappij in Rotterdam.

Verwijzingen