EW magazine Boeken: verschil tussen versies

Uit ewmagazinewiki.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Arendo heeft pagina Elsevier Boeken hernoemd naar Elsevier Weekblad Boeken)
Regel 26: Regel 26:
 
* [[Elseviers Politieke Bibliotheek]]
 
* [[Elseviers Politieke Bibliotheek]]
 
* [[Elseviers Sport Bibliotheek]]
 
* [[Elseviers Sport Bibliotheek]]
 +
* [[Elseviers Taal Bibliotheek]]
 
* [[Elsevier/HJ Schoo-lezing]]
 
* [[Elsevier/HJ Schoo-lezing]]
 
* [[Huizingalezing]]
 
* [[Huizingalezing]]

Versie van 21 jun 2019 13:09

Elsevier Boeken is een Nederlandse uitgeverij die in 2006 is opgericht om boeken uit te geven die voortkomen uit de redactie van Elsevier. Maar al snel ging de uitgeverij ook boeken publiceren van auteurs die niet gelieerd zijn aan het weekblad. Het fonds bestaat op een enkele uitzondering na louter uit non-fictie. De hoofdredacteur en uitgever is Arendo Joustra.

De uitgeverij geeft ook bundels uit met de artikelen die auteurs als Gerard Reve, Cees Nooteboom, en Godfried Bomans in Elsevier hebben gepubliceerd.

Geschiedenis en naam

De uitgeverij is genoemd naar het opinieweekblad Elsevier, dat op zijn buurt is genoemd naar de 'Uitgevers-Maatschappij Elsevier' (later kortweg Elsevier geheten), onderdeel van het beursgenoteerde Reed Elsevier. Deze uitgeverij werd in 1880 opgericht door J.G. Robbers, de vader van Herman Robbers. Vader Robbers begon in 1891 Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift (1891-1940) om zijn uitgeverij een grotere bekendheid te geven. Het weekblad was in 1945 een voortzetting van dit maandblad.

Voorafgaande aan de oprichting van Elsevier Boeken had het weekblad in 2005 al een gebonden editie uitgegeven van de speciale editie Erfgoed, de Nederlandse geschiedenis in 100 documenten (ISSN 1875-080X), waarna werd besloten een eigen uitgeverij te beginnen. Die heette eerst 'Elsevier Amsterdam' en vanaf september 2005 'Elsevier Boeken'.

Beeldmerk

Het beeld- of drukkersmerk van Elsevier Boeken is een gestileerde versie van het eeuwenoude merk van het geslacht Elsevier dat stamt uit de zestiende eeuw: een wijze man die bij de boom der kennis staat (een olm waar een wijnrank tegenop groeit). Het bijbehorende motto is non solus, Latijn voor 'niet alleen'. Het drukkersmerk staat op de titelpagina tussen 'Elsevier' en 'Boeken'. Op de rug van het boek staat het drukkersmerk met daaronder in kapitaal ELSEVIER. Bij twee uitgaven staat onder het beeldmerk bij vergissing NON SOLUS. Het gaat om de boeken De duiding aller dingen. Gerard Reve in Elsevier. Elsevier over Gerard Reve en Gewone Levens. Necrologieën van onbekende Nederlanders van Gerlof Leistra.

Fonds

Het weekblad benut de eigen uitgeverij voor de tekstuitgaven van de twee lezingenreeksen die het (mede) organiseert, de HJ Schoo-lezing en de Huizinga-lezing. Andere onderwerpen die sterk in het fonds zijn vertegenwoordigd zijn de Amerikaanse politiek, de Nederlandse monarchie, de Europese Unie en de Nederlandse politiek. Verder publiceert de uitgeverij hedendaagse vertalingen van bekende politieke teksten uit binnen- en buitenland, veelal in tweetalige edities. Ook bundelde Elsevier Boeken de vraaggesprekken die Hugo Camps gedurende een kwart eeuw bijna wekelijks in het weekblad publiceerde.

Reeksen

Elsevier Boeken kent verschillende reeksen:

Auteurs

Uitgegeven titels