EW Boeken

Uit ewmagazinewiki.nl

Uitgeverij EW is een Nederlandse uitgeverij die in 2006 is opgericht om boeken uit te geven die voortkomen uit de redactie van EW. Maar al snel ging de uitgeverij ook boeken publiceren van auteurs die niet gelieerd zijn aan het weekblad. Het fonds bestaat op een enkele uitzondering na louter uit non-fictie. De hoofdredacteur en uitgever is Arendo Joustra.

De uitgeverij geeft ook bundels uit met de artikelen die auteurs als Gerard Reve, Cees Nooteboom, en Godfried Bomans in Elsevier hebben gepubliceerd.

Geschiedenis en naam

De uitgeverij is genoemd naar het opinieweekblad EW, dat op zijn buurt is genoemd naar de 'Uitgevers-Maatschappij Elsevier' (later kortweg Elsevier geheten), onderdeel van het beursgenoteerde Reed Elsevier. Deze uitgeverij werd in 1880 opgericht door J.G. Robbers, de vader van Herman Robbers. Vader Robbers begon in 1891 Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift (1891-1940) om zijn uitgeverij een grotere bekendheid te geven. Het weekblad was in 1945 een voortzetting van dit maandblad.

Voorafgaande aan de oprichting van Uitgeverij EW had het weekblad in 2005 al een gebonden editie uitgegeven van de speciale editie Erfgoed, de Nederlandse geschiedenis in 100 documenten (ISSN 1875-080X), waarna werd besloten een eigen uitgeverij te beginnen. Die heette eerst 'Elsevier Amsterdam', vanaf september 2005 'Elsevier Boeken' en vanaf 2017 Uitgeverij EW.

Beeldmerk

Het beeld- of drukkersmerk van Uitgeverij EW was een gestileerde versie van het eeuwenoude merk van het geslacht Elsevier dat stamt uit de zestiende eeuw: een wijze man die bij de boom der kennis staat (een olm waar een wijnrank tegenop groeit). Het bijbehorende motto is non solus, Latijn voor 'niet alleen'. Het drukkersmerk stond op de titelpagina tussen 'Elsevier' en 'Boeken'. Op de rug van het boek stond het drukkersmerk met daaronder in kapitaal ELSEVIER. Bij twee uitgaven stond onder het beeldmerk bij vergissing NON SOLUS. Het gaat om de boeken De duiding aller dingen. Gerard Reve in Elsevier. Elsevier over Gerard Reve en Gewone Levens. Necrologieën van onbekende Nederlanders van Gerlof Leistra. Sinds 2017 ontbreekt het drukkersmerk.

Fonds

Het weekblad benut de eigen uitgeverij voor de tekstuitgaven van de twee lezingenreeksen die het (mede) organiseert, de HJ Schoo-lezing en de Huizinga-lezing. Andere onderwerpen die sterk in het fonds zijn vertegenwoordigd zijn de Amerikaanse politiek, de Nederlandse monarchie, de Europese Unie en de Nederlandse politiek. Verder publiceert de uitgeverij hedendaagse vertalingen van bekende politieke teksten uit binnen- en buitenland, veelal in tweetalige edities. Ook bundelde Elsevier Boeken de vraaggesprekken die Hugo Camps gedurende een kwart eeuw bijna wekelijks in het weekblad publiceerde.

Reeksen

Elsevier Boeken kent verschillende reeksen:

Auteurs