''In den beginne was het woord'' (Eppo Doeve): verschil tussen versies

Uit ewmagazinewiki.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''''In den beginne was het woord''''' is de titel van een van een schilderij van Eppo Doeve, dat hij in 1952 maakte voor het kantoor van de redactie van ''El...')
 
Regel 14: Regel 14:
 
* [http://www.eppodoeve.nl/ Website over Eppo Doeve]]
 
* [http://www.eppodoeve.nl/ Website over Eppo Doeve]]
  
[[Varia]]
+
[[Categorie: Varia]]

Versie van 9 aug 2016 19:23

In den beginne was het woord is de titel van een van een schilderij van Eppo Doeve, dat hij in 1952 maakte voor het kantoor van de redactie van Elsevier in de Spuistraat in Amsterdam.

Voorstelling

Het schilderij is een allegorische voorstelling van het vrije woord. In het midden zweeft een Jezusfiguur met de tekst ‘In den beginne was het woord’ uit het Bijbelboek Johannes I. Er omheen staan afbeeldingen die te maken hebben met verhalen, mythes en fabels, waaronder Alice in Wonderland, De Bremer stadsmuzikanten, Hamlet en Don Quichote.

Techniek en omvang

De hele afbeelding is geschilderd in de zwierige, sjabloonachtige stijl van alleskunner Doeve op zes houten panelen, met een totale omvang van 290 x 110 cm.

Locaties

Doeve maakte het paneel in 1952 voor het kantoor van de Elsevier-redactie in de Spuistraat in Amsterdam. Het verhuisde steeds mee als de redactie een nieuwe locatie kreeg toegewezen. Tot de jaren tien van de eenentwintigste eeuw hing het in het restaurant van de Amsterdamse vestiging van uitgeefgigant Reed Elsevier, tegenwoordig Relx aan de Radarweg in Amsterdam. In augustus 2015 is het geschonken aan het Persmuseum in Amsterdam ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het weekblad in oktober van dat jaar.

Zie ook